Bend it like Beckham

  • milton 

I den svenska översättningen heter filmen “Skruva den som Beckham” och handlar om två fotbollstokiga indiska flickor, vänskap och kärlek. Filmtiteln syftar på den engelske fotbollsspelaren David Beckham och hans världsberömda frisparkar där han skruvade bollen i mål. Naturligtvis är det en brittisk produktion från 2002 och filmen bjuder på en hel del fotbollskomik, men samtidigt en genomarbetad handling och stabila karaktärer.

Generationsmotsättningar, kulturkrockar och systerskap

Kärleken till fotboll är kittet som binder samman den här fantastiskt varma filmen av Gurinder Chadra. I händelsernas centrum finner vi den indiska tonårstjejen Jesminder (Parminder Nagra) som bor i en förort till London med sin indiska familj. Jess, som hon kallas, älskar allt som har med fotboll att göra och spelar så ofta hon bara kan. David Beckham är hennes stora idol. Familjen är allt annat än nöjd med fotbollens roll i dotterns liv och kritiserar henne jämt och ständigt för sportintresset. Det hon borde göra som en traditionell och trevlig hinduisk flicka är att gifta sig och så fort som möjligt skaffa barn. Hon borde dessutom visa intresse för husliga sysslor och för matlagning.

Jesminder håller naturligtvis inte med och bryr sig inte nämnvärt om vad föräldrarna och släkten tjatar om. En dag när hon är i parken med sina vänner och spelar fotboll dyker Jules (Keira Knightley) upp. Hon är precis lika galen i fotboll som Jess är och flickorna blir snart både lagkamrater och bästa vänner. Jules kommer från den brittiska arbetarklassen och presenterar Jess för tjejlaget Hounslow Harriers och snart är även Jess uttagen till laget. När det blir dags att åka på turnering till Tyskland blir hon dock tvungen att dölja det för familjen, vilket får oanade konsekvenser. Familjen vill att Jess ska studera juridik och gifta sig, men proffsfotbollen lockar mer än att hitta en trevlig indisk man.

Intriger och svartsjuka

Vänskapen mellan Jess och Jules sätts på prov när båda får upp ögonen för den unge och snygge fotbollstränaren Joe. Samtidigt ligger de kulturella motsättningarna och pyr under ytan när systern Pinky gör allt rätt. Hon uppfyller familjens alla förväntningar medan Jess bryter mot alla tänkbara konventioner. Regissören Chadra låter också både homofobi och rasism skymta förbi i adrenalinfyllda och hetsiga matcher på fotbollsplanen, ibland inlindande i ett till synes oskyldigt komiskt skimmer.