Fotboll är livet

  • milton 

Visst är det kul med fotboll! Det gröna fältets schack har ju sporten kallats för. När taktik och skarpa hjärnor ställs mot varandra är det spännande och intressant att se hur utgången blir. Vem vinner och vem förlorar. Känslorna och engagemanget kan vara precis lika stort oavsett om det är my little pony BK som spelar mot Myrornas FC eller Real Madrid mot FC Barcelona. Det är ju också det som är tjusningen med denna älskade sport. Från unga tidiga barnår ända upp till över pensionsålder så samlas män och kvinnor, pojkar och flickor, varje vecka för att spela fotboll. Fotbollen förbrödrar heter det ju. Ja alltså det att man svetsas samman precis som i en riktigt familj. Många är de som talar om sin lokala fotbollsklubb som “familjen” och vännerna.

 

I Sverige så heter samlingsorganisationen Svenska Fotbollsförbundet och finns i Solna. Man kan hitta många råd och tips på deras hemsida som har med fotboll att göra. De har ett övergripande ansvar att se till att hela Sverige lever på så sätt att resurser som tillförs centralt sedan distribueras ut på en lokal nivå. Det är ju från gräset rot som stora spelare kan växa sig till starka träd så som Zlatan Ibrahimovic eller Kosovare Asllani har gjort. Dessa två spelare kan symbolisera vad fotbollen har kraft att göra. Båda är födda av invandrade föräldrar med alla de utmaningar som detta för med sig. I en lokal klubb hittar man vänner som delar den egna passionen för sporten. Man kan spela fotboll varje dag och få träning av utbildade och certifierade ledare. Åren går och talangen syns nu av allt fler. De går till större klubbar och får snart sina internationella genombrott. Idag är de förebilder och inspiration för tusentals unga som istället för att hitta på bus ute på gator och torg nu spelar med sin fotboll istället. Så visst behövs förebilder inom idrottens värld för att vi ska få ett ännu bättre och tryggare samhälle.

Fråga dig därför vad du kan göra för att understödja det fina arbete som sysselsätter så många barn och ungdomar. Finns det en möjlighet att skänka en slant? Hjälpa till med försäljning av souvenirer eller kioskvaror? Kan man koka kaffe eller korv på hemmamatcherna? Att vara en aktiv liten kugge i en förening är naturligtvis förenat med tidiga mornar och sena kvällar ibland. Men det för med sig så oerhört mycket positivt också. Både för den vuxne i form av nya kontakter och trevliga vänner, men kanske ännu viktigare det att de unga ges möjligheten att utöva sin sport. Om det inte vore för alla dessa vuxna, ja de flesta är ju föräldrar, så skulle våra unga inte få möjligheten att känna den glädjen och få det välbefinnandet som fotbollen och andra idrotter kan ge.