Goal!

  • milton 

Denna brittiska spelfilm från 2005 har undertiteln “The Impossible Dream” och handlar om den unge Santiago som drömmer stort. Han vill bli en fotbollsstjärna och jobbar hårt för att nå sitt mål. Kuno Becker spelar rollen som Santiago Munez.

Att jaga sina drömmar

Ett genomgående tema i filmen handlar om att på egen hand skapa sin framgång. Som 10-åring flydde han Santiago med sin familj till USA och redan i filmens inledning får tittaren veta hur betydelsefull fotbollen är för pojken. Mitt i natten väcks han för att omedelbart fly på en lastbil med sina föräldrar och syskon. Den enda ägodel han hinner få med sig är den älskade fotbollen. När de ska ta sig över gränsen till USA tappar han bollen och är nära att hoppa av flaket för att hämta den, men hans pappa hindrar honom. Fotbollen var hans käraste ägodel.

Att vända motgång till framgång

Santiago får börja arbeta tidigt för att hjälpa familjen med pengar och de har det fattigt, men fotbollen är hans passion. En dag dyker en talangscout upp och råkar se Santiago spela. Han blir genast imponerad och tar kontakt med Santiagos lag. Talangscouten vill att han ska komma till England och provspela för Newcastle United. Santiago tackar genast ja, men hans pappa blir besviken. Han vill att sonen ska stanna i USA och satsa på en mer stabil karriär och ett vanligt arbete.

Resan är dyr och laget vill ha honom till England som fort som möjligt. Santiago jobbar hårdare än någonsin för att få ihop pengar till överfarten. När han ska boka biljetter upptäcker han att pappan har stulit dem och använt dem i sin firma. Han får dock oväntad hjälp av sin farmor och äventyret kan börja. Här vankas mycket fotboll, så pass mycket adrenalin och action att det hela leder till ytterligare två uppföljare om Santiago och hans karriär på plan.