Gracie

  • milton 

De flesta människor kan nog förstå hur förlusten av en nära anhörig eller en kär vän kan förändra livet för alltid. Den amerikanska dramafilmen “Gracie” från 2007 skildrar denna sorg och längtan samtidigt som den bjuder tittaren på en stark berättelse om att uppfylla sina drömmar och bearbeta en stor förlust genom kärleken till fotboll.

En verklig historia

Det visar sig också att filmen inte bara är inkännande och rörande utan den bygger på verkliga händelser. I filmen förlorar den 15-åriga Gracie sin storebror i en bilolycka i 1970-talets USA. Han var hennes stora idol och en framgångsrik fotbollsspelare och kapten i skolans fotbollslag. Brodern var också den ende som tog Gracies fotbollsintresse på allvar. På den tiden fanns ingen organiserad verksamhet för kvinnor eller flickor som ville spela fotboll, utan de fick spela i pojklagen, vilket inte var särskilt vanligt.

Gracies familj och deras liv slogs i spillror när brodern dog. Hela familjen var fotbollsengagerad och Gracie bestämmer sig för att använda fotbollen för att ära och minnas sin bror och det sätt han alltid uppmuntrade henne att följa sina drömmar. Hon vill därför ta hans plats i skolans fotbollslag, något som hennes pappa vänder sig emot. Han menar att hon inte är tillräckligt bra på fotboll samt att det inte är något som flickor bör syssla med.

Filmen handlar egentligen om familjen Shue och deras tragiska förlust. 1988 omkom storebror Will Shue och han lämnade efter sig syskonen Elisabeth, Andrew och John Shue. Den berömda skådespelerskan Elisabeth Shue är alltså förebilden till filmens Gracie. Hennes man Davis Guggenheim hjälpte syskonen att färdigställa filmen som handlar om att komma över en förlust och att ära en älskad bror.

Styrka och kvinnokamp

Gracie får inget gehör och hon blir deprimerad och utåtagerande. Hon skolkar och är självdestruktiv. När pappan förstår hur det ligger till bestämmer han sig slutligen för att hjälpa henne. Som gammal fotbollsstjärna har han en del att lära ut. Gracie tränar målmedvetet och hon tänker slåss för sin plats i skolans fotbollslag. När hon ansöker om att få vara med i laget får hon genast avslag från skolans ledning.

Nu bestämmer sig Gracie för att ta hjälp av lagen för att hävda sin rätt. Hon överklagar och hänvisar till sina medborgerliga rättigheter i en lag från 1972 som tydligt anger att ingen får diskrimeras och uteslutas från vare sig undervisning eller aktiviteter på grund av könstillhörighet. Tilltaget leder till att Gracie får vara med i en uttagning till laget. Ingen tror att hon ska klara det och hon blir både utskrattad och hånad. Tack vare uthållighet och styrka får hon visa vad hon går för till slut.

Carly Schroeder spelar Gracie i filmen och Elisabeth Shue återfinns i rollen som hennes mamma Lindsey. Andrew Shue, känd från Melrose Place, spelar tränaren Owen Clark.