Javier Hernandez

  • milton 

För tio år sedan var han väldigt nära att sluta med fotbollen. Efter många år utan vidare succé, kände Javier att det var dags att bidra till sin familj, och inte ödsla tid på en sport som inte skulle ge honom något. Under en måltid med sina föräldrar nämnde han sina senaste tankar angående fotbollen, och lade till att han alltför länge hade kämpat i uppförsbacke utan vidare resultat. Han tillhörde under denna tid Chivas Guadalajara, det största laget i Mexico, men hade stora problem med att få någon speltid. För hans fader, som bär samma namn som sin son, var det inte ett alternativ att sluta med fotboll. I en senare intervju sade han att det “enda som hade fått mig att uppmana min son till att sluta med sporten vi båda två älskar skulle vara en otäck sjukdom eller skada”. Chicharito har dock under sin karriär dragits med ett fåtal knäskador som inkluderat både korsband och artros. Dessa skador är väldigt komplexa och framförallt artros kan vara svår att återhämta sig från utan rätt vägledning och expertis. Två år efter att inte platsat i sin moderklubb hade Javier Hernandez, eller Chicharito som han kallas i hemlandet, gjort 26 mål på 60 matcher för Chivas, spelat Världsmästerskapet i fotboll för sitt hemland Mexico, och blivit erbjuden ett kontrakt av storklubben Manchester United. Det är sällan han får komplimanger för sin otroliga talang som fotbollsspelare, men allt mer ofta nämner hans medspelare hans otroliga motivation och arbetsförmåga. “Han är på träningsanläggningen först av alla och lämnar sedan träningen sist, det är därför han är där han är idag”, berättade hans landslagskamrat och legendar Rafael Marques till tidningen Goal.com.

Idag spelar Javier Hernandez, sedan 2017, för den engelska klubben West Ham United. Som 31-åring har han imponerat stort på “The Hammer’s” fans och är lite av en fanfavorit då han oftast är den som lyckas sätta bollen i mål. Efter att han skrev på för storklubben Manchester United spenderade han 6 väldigt framgångsrika säsonger i klubben. Han lyckades göra 37 mål på 104 matcher och vann Premier League vid två tillfällen och FA Community Shield vid ett tillfälle. Efter sin sjätte säsong med Manchester United flyttade mexikanen till den spanska storklubben Real Madrid för en kort tid. Där blev det endast 23 matcher och 7 mål. Säsongen därpå skrev Chicharito på för den tyska klubben Bayer Leverkusen där han kom att spendera 2 framgångsrika säsonger med 28 mål och Champions League-kvalificering, vilket är en stor bedrift hos klubben.

Javier Hernandez har representerat sitt hemland under en 10-årsperiod idag och har han kommit att bli en ledare både på och utanför planen. Tillsammans med sina landsmän lyckades han vinna CONCACAF Gold Cup 2011 och CONCACAF Cup 2015. Under Fotbolls-VM 2018 tog Mexico och Chicharito sig till slutspel efter att vunnit sin grupp, vilket var landets första gruppvinst på 20 år.