Rikaste klubbarna 2019

Tidskriften Forbes har rankat de mest penningtäta fotbollsklubbarna i världen 2019 och föga överraskande kom Real Madrid på första plats. Den största anledningen till att pengarna bokstavligen regnar ned över de större klubbarna, är deras attraktionskraft till så många fans och alla reklamintäkter som det medför.

Allt större belopp

Sponsorer är villiga att betala alltmer för att exempelvis få synas på spelarnas tröjor. Real Madrid fick nyligen in nära 230 miljoner dollar, för ett fyraårskontrakt med en enda sponsor. Även klubbar som Juventus har skapat kontrakt med bland annat Adidas värda nära 500 miljoner dollar. Ofta binder dessa kontrakt klubben till att använda sponsorns logotyp upp emot tio år. Därför är det också ett stort steg klubbarna själva tar. Pengar kommer inte enbart via sponsorer utan även media-rättigheter som numera inbringar skyhöga siffror. Vinnarna av Champions Leagueinbringar omkring 100 miljoner dollar, en siffra som stiger varje år.

Sporten i skymundan

De allt större summorna som cirkulerar har enligt vissa experter medfört att fokus alltmer flyttas från de rent sportsliga framgångarna till de ekonomiska. Till viss del hänger de ihop, men även mindre klubbar som gör bra ifrån sig, har ibland svårt att hävda sig mot de större klubbarna när det kommer till reklammöjligheter. Det kan även ge en förvriden bild åt ungdomar som satsar på sin idrott, att framgång alltid är lika med ekonomisk framgång. Det gäller alltså att hitta en bra balans, framhåller många experter. Frågan är om det finns ett tak, eftersom vi redan har passerat alla rimliga gränser för hur stora summor som passerar den översta elitfotbollen i världen.

Påverkar även löner

De allt större sponsorintäkterna driver även upp lönerna för spelarna själva och deras tränare. De 20 mest värdefulla lagen delar tillsammans ut löner för nära 1,7 miljarder dollar, vilket är en svindlande summa. Det är idag lika viktigt att driva en fotbollsklubb som vilket större företag som helst och mycket av pengarna går till den administrativa skötseln av föreningen. Den som driver ett företag i mindre skala kan enkelt hitta bra finansieringsalternativ via servicen factoring som erbjuder jämförelser mellan olika banker. Även de stora klubbarna är måna om vilka samarbetspartners de har, och en stor nyckel till deras ekonomiska framgångar är att anlita enbart de bästa ekonomiska rådgivarna. Här är en lista på de rikaste klubbarna 2019:

1. Real Madrid, 100,8 miljoner dollar.

2. As Roma, 95,3 miljoner dollar.

3. Liverpool, 92,4 miljoner dollar.

4. Juventus 91 miljoner dollar.

5. Bayern Munich, 80,1 miljoner dollar.

Ger tillbaka till samhället

Viktigt att tänka på, är att mycket av pengarna som kommer in via sponsorer även hamnar hos de lokala fotbollsklubbarna, där barn och ungdomar tränar och spelar. Det uppkommer även mycket arbetstillfällen i samhället då klubbarna kan utvecklas och exempelvis bygga nya arenor.