She’s the Man

  • milton 

De flesta som tänker på fotbollsfilmer associerar kanske till dokumentärer om till exempel Maradona eller Lionel Messi. Det finns dock gott om spelfilmer i alla möjliga olika genrer. Komedi är en genre som passar alldeles utmärkt när det gäller fotboll. Här finns mycket att skoja om.

Filmen “She’s the Man” från 2006 är en amerikansk komedi med en alldeles särskilt rolig twist. I händelsernas centrum står tonårstjejen Viola Hastings. Hon älskar att spela fotboll och hon gör riktigt bra ifrån sig i skolans tjejlag. Efter ett lov får hon dock veta att laget ska läggas ner och det finns inga möjligheter för tjejerna att få provspela i killarnas lag. Nu är det dags att ta till drastiska åtgärder!

Förväxlingskomedi

När Violas tvillingbror Sebastian ger sig i väg för att delta i en hemlig turné med sitt band till London har hon två veckor på sig att ta hans plats. Viola bestämmer sig för att ta chansen att få spela fotboll. Hon iklär sig rollen som sin bror och beger sig till hans nya skola, Illyria, som också visar sig vara konkurrenten till hennes egen. Ingen känner till hennes rätta identitet. Hon hoppas få vara med och slå sitt gamla skollag Cornwall och lära tränaren en läxa han sent ska glömma. Hon har dock inte räknat med att bli kär i sin rumskamrat Duke Orsino, som dock är kär i skolans populäraste tjej Olivia. Olivia i sin tur blir naturligtvis förälskad i Sebastian.

Filmen har lånat den brittiska pjäsförfattaren Shakespeares förkärlek för tvillingmotivet där förväxlingskomedin står i centrum. Det här känns igen från bland annat pjäsen “Twelfth Night, or What You Will” från 1623. Även namnen på huvudpersonerna kommer därifrån. Huvudpersonen i pjäsen heter nämligen Viola och tvillingbrodern Sebastian. Hertigen av Illyrien, som Viola förälskar sig i heter Duke Orsino, men kvinnan han älskar heter Olivia. Pjäsens motor och komiska princip, som även filmen har hämtat inspiration från, handlar om förvirring kring sexuell identitet och förklädnad.

Snurrigt rolig

Förvecklingarna fortsätter och når sin höjdpunkt när Violas mamma tvingar henne att arbeta på en fotbollskarneval som sig själv. Duke Orsino blir genast förälskad i henne. Samtidigt kommer den riktige Sebastian tillbaka från London och Viola försover sig inför en avgörande match. Den riktige Sebastian slängs in i laget, men uppför sig inte alls som han brukar. Förvecklingarna är många, precis som i en riktig Shakespeare pjäs.

Filmen är rolig, men det är nog ingen som verkligen tror att Viola Amanda Byrnes) är en pojke. Channing Tatum spelar Duke Orsino trots att han är 26 år och långt ifrån gymnasieåldern. Komiken förstärks dock av Violas klumpighet i rollen som pojke. Hon beter sig medvetet obekvämt, säger och gör fel saker och ser konstant nervös ut. Dessutom är hon kvicktänkt och får snabbt fundera ut lösningar på alla möjliga sorters problem för att förhindra att sanningen kommer fram.