Soccer Dog: The Movie

  • milton 

När man tror att komedier om fotboll har uttömt alla tänkbara idéer har man inte sett denna humoristiska familjefilm med den svenska titeln Lincoln – fotbollshunden från 1999. Fotboll har en mycket central roll i filmen vars idé till viss del bygger på Air Bud-filmerna om en talangfull hund som kunde spela basket.

Två öden förenas

Filmen har två parallella huvudpersoner vars öden på lite olika sätt sammanflätas tack vare fotbollen. Alden (James Marshall) som själv har vuxit upp på ett barnhem bestämmer sig för att adoptera en pojke och lära honom allt han kan om favoritsporten fotboll. Det var nämligen kärleken till sporten som gjorde att han överhuvudtaget överlevde. Alden och hans fru Elena (Olivia d’Abo) adopterar Clay (Jeremy Foley), men det visar sig att han inte alls tycker om fotboll. Det här skapar besvikelse och spänningar inom den nya familjen.

Allt förändras dock när lösdrivarhunden Lincoln dyker upp. Det visar sig att han har en medfödd talang att spela fotboll. Hunden heter egentligen Kimble och är på flykt undan en ondskefull hundfångare. I själva verket är han en familjehund som råkat jaga en boll över villastaketet och helt enkelt kommit vilse. Hans närvaro enar den splittrade familjen som nu kan älska fotboll tillsammans. Clay och Lincoln har en fotbollscup att vinna!