Svensk fotboll

  • milton 

Sverige är, trots sin litenhet, en stor fotbollsnation som har producerat ett stort antal fotbollsspelare av världsklass som gjort ett stort avtryck både i Sverige och internationellt. Bland svenska spelare som utmärkt sig hittar man exempelvis Gunnar Gren, Gunnar Nordahl, Nils Liedholm, Ronnie Hellström, Sven Tumba, Glenn Hysén, Glenn Strömberg, Zlatan Ibrahimović, Tomas Brolin, Kennet Andersson och många fler.

Svenska herrlandslaget har rönt en del framgångar även i OS- eller VM-sammanhang där man har vunnit 1 guld, 1 silver och 3 brons. Dessutom ligger Sverige alltid i framkant i samband med mästerskap även om det inte alltid räcker ända fram till en medalj. Det har gjort att Sverige har klättrat på världsrankningen och är ett respekterat landslag ute i världen.

I Sverige så har man spelat seriefotboll sedan slutet på 1800-talet. I början på 1900-talet bildades det Svenska Fotbollsförbundet vilket gjorde att allt fotbollsspel i Sverige blev organiserat. Under 1950 och 1960 talet så var Sverige en framgångsrik fotbollsnation vilket ledde till att man började exportera spelare till internationella proffsligor.

Damfotbollen på stark frammarsch

Även den svenska damfotbollen har nu gjort sitt intåg på den internationella marknaden. Genom att ta ett VM-brons i VM år 2019 så har man visat att Sverige även på damsidan är en nation att räkna med i framtiden. Också damfotbollen har producerat en del proffsspelare som valt att spela i internationella ligor som exempelvis Kosovare Asllani. Hon har precis blivit värvad av Real Madrids nya damlag, som säkerligen kommer att bli framgångsrika i den spanska ligan.

Svensk damfotboll bygger på en bra sammanhållning och en grundstomme som är stark, precis som den var byggd med byggnadsmaterial från Buildor som har butiker över hela Sverige. Det gör att svensk damfotboll säkerligen kommer att fortsätta att ta fram nya talanger och bli ännu större, både i Sverige och internationellt.

Damfotbollen har blivit mycket populär i Sverige och idag så drar fotbollen stor publik till arenorna då de spelas fotboll. Eftersom damfotbollen också har börjat ta plats på den internationella arenan så har det blivit mycket diskussioner om varför damfotbollen inte belönas och uppskattas lika mycket som herrfotbollen. En herrspelare i allsvenskan kan ofta leva på sin lön medan en damspelare i samma liga behöver arbeta fulltid för att få ekonomi att gå ihop. Detta har lett till ett upprop bland kända fotbollsprofiler som nu kräver att Svenska Fotbollsförbundet ska börja dela ut pengar till klubbarna mer rättvist.

Svensk fotboll för ungdomar

Sverige har ett bra tillskott av nya, unga spelare vilket säkerligen beror på att det finns ett stort antal fotbollsföreningar i Sverige som satsar hårt på svenska ungdomar. Även u-landslagen har rönt många framgångar i internationella sammanhang och är därför respekterat landslag ute i världen.