Svenska legendarer

  • milton 

Inom svensk fotboll är spelartrion Gre-No-Li en av de stora milstolparna genom historien. Förkortningarna syftar på spelarna Gunnar Gren, Gunnar Nordahl och Nils Liedholm. Spelarna hade fantastiska karriärer både i klubblag som i svenska landslaget och som spelartrio spelade de tillsammans mellan åren 1949-1953 för det italienska klubblaget AC Milan. Det var en journalist ifrån Italien som uppfann den numera legendariska förkortningen “Gre-No-Li” då trion debuterade tillsammans i just Italien 1949.

OS-Guld 1948

En av de största bragderna den skickliga trion var med och förverkligade var ett OS-guld för det svenska landslaget 1948 i London. Trion har även vunnit ligatiteln med AC Milan och Gunnar Nordahl vann skytteligan hela fem gånger. Mellan åren 1949 till 1953 gjorde trion sammanlagt 205 mål, där Nordahl stod för över hälften av dem. Åren i Italien påverkade trion nämnvärt som fick känna på en högre levnadsstandard. Nordahl utvecklade ett intresse för den Italienska kulturen, och det vardagliga livet. Efter åren som proffs stannade både Nordahl och Liedholm i Italien och kunde njuta av det goda livet, kanske intressera sig för god mat och vacker och klassisk inredning som Italien är kända för.

Gunnar Nordahl

Nils Gunnar Nordahl, föddes 1921 i den lilla staden Hörnefors i Västerbottens län. Efter sin karriär bodde han i Italien fram till sin död 1995. Däremellan hade han en fantastisk karriär främst som spelare men även som fotbollstränare. Innan han började sin proffskarriär utomlands erhöll Nordahl många ligasegrar med IFK Norrköping och i Italien blev han en av tidernas bästa målskytt i Serie A. Gunnar Nordahl räknas som Sveriges allra första fotbollsproffs och övergångssumman på 75 000 kr när han värvades för den framgångsrika italienska klubben AC Milan 1949, var i dåtidens pengar en jättesumma. I och med proffskontraktet kunde Nordahl inte längre representera det svenska landslaget eftersom dåtidens regler förbjöd detta. OS-guldet 1948 blev således Nordahls enda och största triumf i den blågula skjortan.

Gunnar Gren

Johan Gunnar Gren föddes 1920 i Göteborg och hade en karriär som högerinner både i IFK Göteborg och AC Milan. I Italien fick han smeknamnet “Il Professore” som syftade på hans förmåga att tänka kvick och otroliga speluppfattning. Efter tiden som proffs i Italien kom Gunnar Gren tillbaka till Sverige och blev sedermera spelande tränare för Ögryte IS och vid 38 års ålder deltog han i det landslaget som tog silvret vi VM 1958. Sin sista allsvenska match spelade Gren 1964 vilket ringade in en 27 år lång karriär innan skorna hamnade på hyllan. En staty av Gunnar Gren avtäcktes 1993 utanför Ullevi i Göteborg.

Nils Liedholm

Nils Erik Liedholm är den yngsta i trion, och föddes 1922 i Valdemarsvik. Förutom ligatitlarna och sin delaktighet i Gre-No_li trion, vann han som landslagsspelare både OS-guld 1948 och ett legendariskt VM-silver 1958. Efter åren som proffs i AC Milan hamnade Liedholm på en vingård, där han producerade olika viner och gifte sig med en Italiensk Grevinna. Gunnar Gren gick ur tiden 2007 85 år gammal.