The Big Green

  • milton 

I den amerikanska komedin Gröngölingarna slår tillbaka från 1995 bjuds vi på en klassisk berättelse om ett uträknat lag som i slutändan gör riktigt bra ifrån sig. Handlingen börjar när den engelska lärarinnan Anna Montgomery (Olivia d’Abo) anländer till den lilla staden Elma i Texas.

Fotboll på schemat

Hon inser snart att klassen totalt saknar både framtidsdrömmar och självkänsla. Alla har gett upp och betraktar sig själva som misslyckade. Varför ska man anstränga sig i skolan då? Istället för att undervisa i geografi som det var tänkt, bestämmer sig lärarinnan för att använda sin favoritsport för att väcka lusten att lära. Hon slår sönder en jordglob i klassrummet för att fånga elevernas uppmärksamhet och berättar att hon anmält dem till en fotbollsturnering. Lagets premiärmatch går av stapeln redan nästa dag.

Laget åker till Austin för att spela mot de obesegrade mästarna “Knights” med sheriffen Tom Palmer (Steve Guttenberg) som assisterande tränare. Det går naturligtvis åt skogen eftersom laget är gröngölingar när det gäller fotboll. Det visar sig dock att klasskamraten Juan Morales (Anthony Esquivel) är en dold talang. Laget måste dock övertala hans mamma om att han ska få spela ovetandes om att hon döljer en hemlighet om illegalt uppehållstillstånd. När Juan får spela börjar allt äntligen vända för laget.