The Damned United

  • milton 

Den brittiska dramafilmen “The Damned United” från 2009 har ofta hyllats som en av de allra bästa fotbollsfilmerna. Filmen bygger på en bok av författaren David Peace och skildrar Brian Cloughs 44 korta dagar som manager för det kända fotbollslaget Leeds United. Handlingen är en tolkning av händelserna under säsongen 1974-1975.

Fulspel och hårda tag

Michael Sheen spelar rollen som den komplexa, whiskeydrickande och otursförföljde managern Brian Clough som redan hade en konfliktfylld bakgrundshistoria. Han hade hamnat i bråk med tidigare lag och styrelser. Dessutom fullkomligt avskydde han Leeds tidigare manager och ogillade starkt spelarnas hårda tag på plan. Det visade sig vara helt fel förutsättningar då han genast hamnade på kant med i princip alla. När han kaxigt och frispråkigt kommenterade lagets hårdföra och rugbyliknande sätt att spela fotboll blev han illa omtyckt och man kan inte utesluta att spelarna förlorade matcher medvetet för att sabotera så mycket som möjligt för stackars Clough. Dock visade han också prov på både självsäkerhet och humor, vilket dock inte uppfattades som särskilt smickrande. Filmen skulle kunna skildra Brian Cloughs uppgång och fall, med det undantaget att han inte upplevde någon uppgång. Efter 44 dagar fick han sparken och gick till historien som en förnedrad och vanärad man.

Tidsresa

Filmen bjuder också på något av en tidsresa tillbaka till 1960-talets England och visar den engelska arbetarklassens liv och kärlek till fotboll. Klädstilar och slitna arenor tar tittarna tillbaka till det glada 60-talet, även om historien i sig inte är särskilt munter.