Vinner man så vinner man – förlorar man så förlorar man

Det var i början av 2000-talet som Göteborgsföreningen Grunden Bois fick sitt genombrott på den stora arenan. Åtminstone via tv-apparaterna i samband med Sveriges Televisions dokumentärfilm om den lilla idrottsföreningen i Göteborg. En klubb som välkomnar alla, men med extra fokus på personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Glädje och gemenskap

Grunden Bois är en idrottsföreningen med ett unikt koncept som grundbult i hela verksamheten. Här är det fotbollen som står i centrum, men utifrån andra förutsättningar än det normalt sett är inom svenskt föreningsliv. Det är nämligen glädjen och gemenskapen som genomsyrar hela klubben. Samt det faktum att precis vem som helst är välkommen, oavsett diagnos eller kön.

Att skapa en sådan viktig rörelse innebär mycket jobb och framför allt hårt jobb. Det är ingenting som utvecklas av sig själv över en natt. Tvärtom så krävs det en stark passion och glöd från ledare för att skrida till verket med ett projekt som på pappret verkar lätt, men i praktiken innebär rejäla utmaningar. Sitter du själv och drömmer om att driva ett humant projekt inom idrottens värld? Det finns många alternativ till att få hjälp för att komma igång. Den ekonomiska biten kan till exempel underlättas genom smidiga kapitallån. Klicka gärna in på Enklare.se för att få en bättre uppfattning om hur den här sortens lån kan vara nyckeln till ditt nästa projekt.

Grunden Bois lyckades med bedriften att sprida glädje genom fotbollen till de som vanligtvis inte får ta del av föreningslivet. Eldsjälarna bakom föreningen kan idag stoltsera med mycket; inte minst en verksamhet som består av 500 medlemmar. Under åren har Grunden Bois mottagit åtskilliga priser för sitt gedigna föreningsarbete. Den uppmärksammade SVT-dokumentären är ett levande bevis för Grunden Bois otroliga förmåga att engagera, glädja och förverkliga drömmar.

Ny dokumentär

Grunden Bois har dessutom släppt en bok om föreningens historia utifrån medlemmarnas upplevelser genom åren. Författare är Göteborgspostens sportjournalist Stefan Nilsson, men det är spelarnas egna berättelser som sett till att ge form på innehållet. På det kändistäta boksläppet fanns stora fotbollsikoner på plats så som Glenn Hysén, Ralf Edström och Johan Elmander. Något som självklart visar på klubbens storhet och viktiga roll inom sporten. Grunden Bois engagerar och visar på hur viktigt det är att förmedla fotbollsglädje till alla och på alla plan.

I en intervju på svenska downföreningens hemsida förklarar Grunden Bois initiativtagare Thor Guttormsen klubbens syfte. -Det handlar inte om att vinna matcher, vinsten står vid sidan om. Genom Grunden Bois får de grupptillhörighet, kompisar och en mening med livet.

Idag drivs klubben av sponsoravtal med ungefär 70 olika företag från näringslivet. Föreningen erhåller dessutom bidrag från Göteborgs kommun. Mellan varven skänker även företag pengar till Grunden Bois utan att något avtal är involverat. De tycket helt enkelt om föreningens koncept och allt det Grunden Bois står för.