Will

  • milton 

Filmen “Will” från 2011 lyckas ge fotbollsfilmsgenren en allvarligare inramning genom att beröra ett ämne som ofta förknippas med svår sjukdom och att uppfylla någons sista önskan. I detta fall handlar det om ett föräldralöst barns resa genom Europa för att nå Istanbul och finalen i Champions League 2005.

Resan som symbol

Perry Eggleton spelar den 11-årige Will Brennan som är fotbollslaget Liverpools allra största fan. Han har lärt sig allt man behöver veta om laget och deras matcher utantill. Anledningen till att han är ett vandrande litet fotbollslexikon är dock inte fullt lika charmig. När hans mamma dog blev pappa Gareth (Damian Lewis) deprimerad och kunde inte ta hand om sonen som hamnade på ett katolskt barnhem.

En dag dyker pappan plötsligt upp och han har med sig biljetter till Champions League finalen i Istanbul, där Liverpool ska spela. Han lovar sonen att de äntligen ska spendera lite tid ihop. Ödet vill annorlunda och pappan dör innan resan blir av. Nu är Will helt föräldralös och har tappat tilltron till vuxna.

Goda vänner ser dock till att hjälpa honom att komma iväg på resan i alla fall, men hans plötsliga försvinnande blir en stor nyhet världen över. Resan blir inte bara en fysisk resa utan även en inre utvecklingsresa där Will upptäcker värdet av vänskap och samtidigt bearbetar förlusten av båda sina föräldrar.

Möten

Han stöter på en hel del nya bekantskaper på väg mot Istanbul som antingen är stora Liverpoolfans eller som delar kärleken till sporten. De blir alla berörda av pojkens berättelse och hjälper honom längs vägen så gott de kan. I Paris möter han Alek (Kristian Kiehling) som visar sig vara en före detta fotbollsstjärna från Bosnien. En tragisk olycka i hemstaden under kriget ledde till att han var tvungen att ge upp både sin karriär och sina drömmar.

Alek vill först inte bli inblandad och tänker låta Will klara sig själv men en god vän får honom på andra tankar och ger honom ett gott råd. Genom att hjälpa den föräldralöse pojken att nå sitt slutmål kan han själv bli av med både bördan och tyngden av alla sina gamla demoner. Slutligen bestämmer sig Alek för att hjälpa Will. När de slutligen når Istanbul är bara halva jobbet gjort. De har fortfarande inga biljetter till själva finalen. Som tur är kan tron på vuxna återställas när fotbollslegenderna Steven Gerrard, jamie Carragher och Kenny Dalgish känner igen pojken från nyheterna. De hjälper Will och Alek att få tag på biljetter.