Ekonomin inom fotbollen

  • milton 

Sett över hela världen finns det otroligt många fotbollsspelare. Små knattar, talangfulla ungdomar, medelklasspelare, proffs och de som exempelvis spelar i old boys eller korpen. Av alla de fotbollsspelare runt om i världen är det ytterst få som kan ta sig så långt att de kan ha fotbollen som sitt yrke och därmed kalla sig för proffs.

Lön som proffs

De sista 20 åren, och kanske i synnerhet de sista 3-4 åren har övergångssummor och löner uppnått helt galna nivåer. Det är rena fantasilöner och de bästa spelarna kan tjäna mellan 100 – 150 kr i minuten och flera miljoner i veckan. Övergångssummorna på de bästa spelarna nu för tiden ligger på cirka 1,5 miljarder kronor!

Hur har klubbarna råd med dessa utgifter?

De största klubbarna har stora arenor och dyra biljettpriser, som gör att en hel del pengar kommer in vid varje hemmamatch. Man har även gigantiska sponsoravtal med stora företag runt om i världen som genererar stora inkomster. Givetvis är även försäljning av klubbprylar en viktig inkomstkälla. Det är i huvudsak ovanstående som genererar pengar för de stora lagen. Om de inkomsterna räcker kan variera från lag till lag men det gäller att ha balans i sin ekonomi för att kunna fortsätta.

Hur ser det ut i Sverige?

I Sverige ligger löner, övergångssummor och ekonomin i allmänhet på betydligt lägre nivåer än de stora klubbarna i Europa. En bra allsvensk spelare har en månadslön som kanske motsvarar en dagslön för de bästa spelarna i världen.

Många svenska klubbar har ansträngd ekonomi och får vända på sina slantar för att se till att klara elitlicensen. Man kan göra många saker för att spara in på kostnader eller tjäna extra pengar i en klubb. Exempelvis kan man byta till ett förmånligt elavtal från www.gotaenergi.se eller sälja lotter eller andra produkter som ger ett välkommet tillskott i kassan.

Framtidsekonomin för svenska fotbollsklubbar

Det är givetvis svårt att sia om framtiden, men i allmänhet behövs det fler försäljningar av spelare till större ligor för att förbättra den allmänna ekonomin. Det handlar om summor på +50 miljoner för de riktigt talangfulla spelarna så att klubbarna kan satsa på vidareutveckling av både ungdomssektionerna och representationslagen. Samtidigt kommer det som det ser ut just nu, att bli ännu svårare att kvalificera sig för den penningstinna turneringen Champions League. Det är där de riktigt stora pengarna finns, men det gäller verkligen att ha både tur och en hel del skicklighet för att ta sig igenom det lilla nålsögat in i turneringen.

Hur det verkligen kommer att bli i framtiden är som sagt omöjligt att veta, men vi får hoppas på en framgångsrik period för de svenska klubbarna och att lagens ekonomier i allmänhet förstärks och att Allsvenskan därmed blir en mer lockande liga att spela i.