Offside

  • milton 

När det gäller fotbollsfilm finns det inte många svenska bidrag att tala om, men ett sticker ut ur mängden och kvalar in på listan. Svensk film överhuvudtaget brukar för det mesta resultera i medelmåttiga stolpskott men “Offside” från 2006 förvånar på ett positivt sätt.

Småstadslaget hotas

Även om filmen faller under kategorin dramakomedi förmedlar den ett allvar som ligger nära verkligheten av hur det kan vara i en småstad. Blandningen mellan allvar och skratt gör att skildringen platsar i båda hyllorna. Skämten är ungefär på en nivå man kan förvänta sig, men dramadelen ger filmen ett oväntat djup. Karaktärerna är genomtänkta och deras dilemman är trovärdiga.

I handlingens centrum finns problematiken om ortens fotbollslags ovissa framtid. Allt läggs ner i staden Stenfors och när pappersbruket stängdes gick luften ur det lilla samhället. Det märks inte minst på det tidigare briljanta fotbollslaget som numera dalar snabbt genom serien. Till slut var klubbens ordföranden tvungen att meddela att om laget åker ur division sex kommer verksamheten definitivt att läggas ner.

Nu börjar den intensiva kampen att rädda laget. Jonas Karlsson gör en fantastisk insats som lagspelaren Anders som har det ganska tufft med både ekonomin och förhållandet. Hans fru Åsa (Anja Lundqvist) vill hellre flytta till Göteborg. Där finns det gott om både jobb och underhållning. Plötsligt dyker Duncan Miller (Brendan Coyle) från England upp som en räddande ängel. Nu sätts allt hopp till en före detta fotbollsstjärna med rötter i Liverpool FC. Kommunalrådet Kent (Göran Ragnerstam) har gjort sitt bästa för att locka honom till laget.

Landsortshåla

Många som själva har bott på landsbygden i en mindre ort kan känna igen sig i hopplösheten och tristessen som kan infinna sig när ungdomarna lämnar samhället så fort de får möjlighet. Kittet som håller ihop de kvarvarande invånarna är ortens fotbollslag och kärleken till sporten.

Kanske turen vänder för den lilla landsortshålan Stenfors när Duncan Miller dyker upp? Kanske kan turen vända för fotbollslaget? Det visar sig dock att engelsmannen har egna problem att ta itu med och hans närvaro i staden leder till förvecklingar som ingen hade kunnat ana. Han är dessutom långt ifrån formen som proffs i Liverpool.

I en liten film har Mårten Klingberg och Oskar Söderlund fångat alla hinder och problem som småstadslivet kan medföra. Samtidigt har både rasism, arbetslöshet och frågor om jämlikhet vävts in i handlingen vilket ger filmen en extra dimension.