Skruva den som Beckham

Damfotboll har inte lika många filmer som herrfotbollen, men det finns ett och annat guldkorn. I Skruva den som Beckham får vi följa den unga engelska tjejen Jess drömmar om att bli fotbollsproffs.

Mångkultur och intriger

Jess fulla namn är Jesminder och familjen har indiskt påbrå. Föräldrarna vill att hon satsar på juridik, inte på fotboll. Föga överraskande är det fotbollen som lockar och snart börjar hon träna med ett riktigt damlag kallat Hounslow Harriers. Vad som sticker ut är att spelarna kommer från många olika bakgrunder. Filmen behandlar både kulturkrockar och rasism. Samtidigt blir det också mycket positivt om hur vänskap och systerskap kan hjälpa till att uppfylla drömmar.

Det stora målet för Jess är mycket riktigt att bli en framgångsrik damfotbollsspelare. Många förväntar sig istället att hon ska ägna sig åt matlagning och studier. Numera känns det mer självklart att tjejer spelar fotboll. I så fall behövs bra träningstoppar för dam, så att möjligheten finns att känna sig bekväm och snygg, även under ett hårt träningspass. Jess tränar väldigt mycket fotboll, men får ibland försöka dölja sitt fotbollsintresse för släkten.

Brittisk humor

För att hänga med i filmen underlättar det att ha lite koll på framför allt engelsk fotboll. Det blir en del fotbollsskämt och extra dramatik på grund av att de möter ett tyskt lagt och det finns mycket fotbollshistoria mellan just England och Tyskland. Deras tränare råkar också vara irländare. Många av de unga lovande spelarna hoppas på att bli upptäcka och få chansen i USA:s damliga, där damfotbollen är lika stor som herrfotbollen.

I övrigt är filmen ganska förutsägbar, men ändå charmig och välgjord. Den visar också att även damfotboll har spännande berättelser och att det finns plats för mer än bara herrfotboll. Med rätt stöd från föräldrar och vänner har unga tjejer chansen att bli professionella spelare. Fotbollen kan också verka som en förenande kraft och hjälpa människor att bekämpa kulturbarriärer och andra motsättningar.