Kicking & Screaming

  • milton 

Den amerikanska filmen “Kicking & Screaming” från 2005 är en fotbollsfilm med en otroligt passande titel. Will Ferrell spelar den vänlige vitaminförsäljaren Phil Weston som i hela sitt liv har varit en stor besvikelse för sin oerhört tävlingsinriktade far och fotbollstränare Buck (Robert Duvall).

Tävling på blodigt allvar

Phils son Sam älskar att spela fotboll och farfar Buck tränar honom i laget “Gladiators” där han allt som oftast sitter på bänken. En dag byter Buck ut Sam mot en bättre spelare från det lågoddsade laget “Tigers”. Phil känner ilskan och skammen över att inte vara god nog åt sin far komma tillbaka. Sonens nya lag saknar tränare och för att han ska få fortsätta spela fotboll bestämmer sig Phil för att träna laget tills de hittar en ersättare.

Phil vet dock ingenting om hur man tränar ett lag och anlitar sin fars granne Mike Ditka som assisterande tränare. Ditka är en känd tränare i USA och han spelar sig själv i filmen. Buck och Ditka kommer inte alls överens och en rejäl fejd om vem som ska vinna fotbollsturneringen tar sin början. Phil och Ditka rekryterar två italienska pojkar från den lokala slakteributiken och fejden består bland annat av taktikskrämsel och våld. De italienska pojkarna syns vid flera tillfällen med blod på händerna när de lämnar slakteriet för att skrämmas.

Svordomar och fysiskt våld

Filmen skämtar med tävlingsinriktade vuxna som blir alldeles för engagerade i barnens sport och som skriker och vrålar från läktaren. Dessutom förekommer en hel del fysisk komik med fotbollar. Man slänger fotbollar på varandra, får fotbollar i huvudet, trillar, slåss, delar ut sparkar och slag. Inte minst slår de vuxna på barnen när de misslyckas. Phil upptäcker att han har blivit precis som sin far.